Наш клієнт, ОСББ “Сонячний будинок" на власному прикладі доводить, що на смітті можна реально економити! Мешканці встановили собі закритий майданчик для сміття. Це зменшило чек на вивіз сміття удвічі


Жителі багатоквартирного будинку на вулиці Європейська, 16, що у Комунарському районі Запоріжжя встановили компостні майданчики на прибудинковій території. З їх допомогою переробляють листя та дрібні гілки, а отриманий біогумус використовують як добрива рослин на прибудинковій території.

У семипід'їзному будинку проживають дуже ініціативні мешканці. Минулого року за рахунок громадського бюджету вони встановили новий спортивний майданчик, до цього виграли у конкурсі на зелене подвір'я та висадили хвойні рослини, а також отримали дозвіл на встановлення паркувального майданчика. Згодом в ОСББ замислилися також зайнятися вирішенням проблем із відходами.

По-перше, вони знайшли рішення утилізації опалого листя. Якщо в приватних будинках та на дачних ділянках люди часто компостують органічні відходи, то в межах багатоквартирних будинків це не така поширена практика. Однак це один із способів економії коштів, а також переробки біоматеріалів для удобрення зелених насаджень.

У приватному секторі не рідкісними є випадки, коли люди листя просто спалюють, що ще більше підвищує рівень забрудненості повітря, яке в Запоріжжі і так бажає кращого. Якщо раніше доводилося наймати автомобіль вартістю приблизно 1,5-2 тисячі гривень, то тепер в ОСББ «Сонячний будинок 2015» вирішили спробувати компостувати листя. На подвір'ї за спортивним майданчиком було визначено ділянку для природної утилізації. Тут розмістили на огородженій території дві дерев'яні ящики для збору листя, які виготовили самостійно із підручних матеріалів.

«Листя та гілки не пов'язані з побутовими відходами. Ми, коли робимо обрізку дерев навесні, викликаємо спеціальну бригаду з подрібнювачами. Вони подрібнюють все в дрібну тріску, яку ми також використовуємо як мульчуючий шар на ділянках, де доглядаємо за деревами. А листя, яке складено в ящиках, пізніше гниє і ми його використовуємо як добрива для ґрунту», - розповів голова ОСББ Олег Григорович.

Компостування опалого листя є найбільш безпечним по відношенню до навколишнього середовища шляхом його утилізації. Цей метод полягає у розкладанні рослинних залишків без доступу кисню з утворенням органічної маси, що містить необхідні для рослин хімічні сполуки. Листя само по собі компостується досить довго, проте якщо додати спеціальні біопрепарати для компостування (покращені ефективні мікроорганізми або каліфорнійські черв'яки), листя переробляються протягом одного сезону.

Вироблені органічні добрива з опалого листя надалі використовуватимуться для підживлення чагарників та дерев на прибудинковій території.

«Ідея була ініціативних жителів, які доглядають саме прибудинкову територію та рослини. Подумали, чому б не компостувати листя, а не просто відправляти їх усі на полігон. У нас є окрема зелена зона відпочинку, яку доглядають наші люди. Провели спеціальний краплинний полив під ялинку, кущі самшиту. Коли компост буде готовий, його можна буде підсипати і під існуючі рослини, і тільки висаджені», - розповів помічник голови ОСББ Андрій Дібров.

Ми розпитали у директора екотехнологічної компанії «Гранік» Геннадія Дубова, яка здійснює збирання та утилізацію побутових відходів, у чому переваги компостування та яку користь воно може приносити для запорожців.

Чи існує на сьогодні єдина система поводження з опалим листям?

На жаль, у Запоріжжі сьогодні системи поводження з опалим листям поки що немає. Міська влада виділяє гроші, проводиться конкурс, все листя з дворів збирає і відвозить на захоронення на полігон ТПВ.

На полігоні після захоронення листя утворюється біогаз та фільтрат. Біогаз причина всіх загарань на полігонах, зрештою, йде вгору, потрапляє в атмосферу і сприяє знищенню озонового шару, а фільтрат йде вниз, попутно накопичуючись від інших відходів всієї таблиці Менделєєва. Фільтрат потрапляє в ґрунтові води, а далі в малі річки та в Дніпро.

Назвіть переваги методу компостування над складуванням на полігоні?

При компостуванні листя компост нагрівається і це вбиває всі хвороботворні бактерії, отриманий технічний компост стає біо-стабілізованим і його можна використовувати для рекультивації полігону.

Як це може бути способом економії для мешканців міста?

Полігони ТПВ - це страшна загроза для жителів міста. Правильно організувавши поводження з органічними відходами, ми можемо запобігти негативним наслідкам, але й змусити органіку працювати на громаду. У Львові всі органічні відходи з міста переробляють у компост.

Мотивація жителів полягає в тому, щоб менше платити за вивіз сміття, а гроші бюджету міста, які зараз йдуть на вивіз та поховання листя, йдуть на розвиток міста.

Як правильно організувати компостування рослинних відходів?

Треба майданчик із твердим покриттям, органічні відходи привозять і складають у бурти. Спеціальний комбайн перемішує бурт, і це сприяє прискореному дозріванню компосту. Після дозрівання компост просівають спеціальною очисною машиною і таким чином прибирають гілочки, камінці. І все компост готовий.

компостер

Контейнерні майданчики закритого типу як один із способів економії коштів запорожців

В ОСББ «Сонячний будинок 2015» встановлюють уже другий контейнерний майданчик закритого типу. І це виявилося дієвим способом економіки. Якщо раніше сміття часто зносили сюди жителі прилеглих багатоповерхівок, то після того, як встановили новий контейнерний майданчик та зробили доступ за ключами, то наповнюваність баків знизилася вдвічі.

Нинішній контейнерний майданчик розрахований на 4 баки для сміття, але всередині поки що знаходиться тільки два. До майданчика підключили освітлення, відеокамери та WI-FI, а також зробили доступ до неї за допомогою спеціальних ключів, як від домофону, які є лише у мешканців будинку та компанії, яка здійснює вивіз сміття. Працівники мають можливість відкрити широкі двері та викотити баки для розвантаження, а двірник щодня прибирає цей майданчик. Його вартість – близько 50 тисяч гривень. Якщо раніше щомісяця будинок сплачував близько 10-12 тисяч гривень за вивіз сміття, то тепер витрати суттєво скоротилися. Крім економії, закриті майданчики не дозволяють тваринам або птахам розтягувати сміття та не створюють незручностей.

«Контейнери для прийому побутових відходів стоять у спеціально закритих павільйонах. Кожен житель має ключі і тільки він його відкриває. У нас так розташований будинок, що мешканці сусідніх багатоповерхівок з логістики руху до зупинки транспорту, заходять до нас у двір та закидають сміття. За рахунок закритого доступу до наших контейнерів, ми реально почали економити. Якщо ми витрачали на вивіз сміття в Запоріжжі близько 10 тисяч гривень, то зараз витрати склали вже 5 тисяч гривень. На рік це виходить 60 тисяч гривень, а один контейнерний майданчик коштував нам 50 тисяч гривень», - прокоментував голова ОСББ Олег Комаренко.

Цю ініціативу вирішили запозичити й інші сусідні будинки, а також почали встановлювати контейнерні майданчики закритого типу.

«Переваги закритого майданчика в тому, що контейнери закриті, і сміттєві «зозулі» із сусідніх будинків не підкидають сміття. На відходи менше впливає спека, запах, вітер не розносить по всьому дворі сміття. Але є й недоліки, майданчик треба обслуговувати, освітлювати ввечері, прибирати взимку сніг», – прокоментував директор компанії «Гранік» Геннадій Дубов.

контейнерний майданчик